Tips

Lus – alle forældres mareridt

Du henter dit barn efter en lang dag, og det første du møder, er en seddel på døren. Herpå står der, at der er lus i institutionen. Lyder det bekendt? Så læs med her om hvordan du kommer af med de små kryb, og hvordan du kan forhindre dem i at finde hjem til jer. 

Lus rammer især børnefamilier

Lus er for mange forældre et sandt mareridt. Det kan også virke som at være en uendelig kamp at komme af med de små kryb. 

Mange børn og voksne synes, at det er pinligt at have lus. Men lus rammer alle, og de smitter desværre meget nemt. Låner børnene hinandens huer i børnehaven eller i skolen, eller er de små bæster først kommet indenfor hjemmets fire vægge – ja så smitter de ofte hele familie. Lus lever, og formerer sig i hovedbunden på deres vært. Og tit er det især børnene, det går ud over. Nogle børn bliver endda ramt oftere end andre. 

Er man en af de uheldige, som har fået fat i de små insekter. Så er der heldigvis en række behandlingsmetoder, som hjælper til med at få bugt på de små kryb.

Hvad er lus? Og hvordan ser en lus ud?

I gamle dage var lus forbundet med overtro og fattige mennesker. Sådan er det dog ikke mere, det er faktisk langt fra. For lus kan ramme alle – både børn og voksne.

Lus er flade insekter, som kan blive op til 3 mm lange. Lusene lever af at suge blod i hovedbunden på deres vært. Her lægger de også deres æg, som efterhånden udklækkes i håret. 

Det er meget individuelt, hvordan man opdager, at man har lus. Derfor er det ikke alle, som mærker, at de har de små kryb kravlende i hovedbunden. Det er selvfølgelig ikke rart at tænke på, og præcis af denne grund kan der desværre nemt gå flere uger, før man opdager at være blevet smittet. 

Heldigvis for os mennesker er lus ikke i stand til at overleve ret længe uden deres vært. Normalvis går der kun ca 48 timer udenfor deres “hjem” til de dør. 

Har hele familien været igennem den helt store lusekur, vil det være en god idé at vaske eller fryse alt sengetøj, børnenes huer og de lusekamme. 

Som sagt kan en lus kun overleve omkring 48 timer uden dens vært. Vent derfor med at hoppe i dynerne, indtil de 48 timer er gået. 

Kom af med de små insekter

En god og effektiv måde at bekæmpe insekterne på, er jævnligt at kæmme håret med en tættekam. Kæmning er en billig løsning, men den kræver tid og grundighed. Håret skal kæmmes hver dag eller hver anden dag, for at man får mest ud af bestræbelserne. 

Du kan også anvende en effektiv luseshampoo. Der findes en række forskellige lusse kure, som effektivt kommer de små bæster til livs. 

Som mange forældre vil du selvfølgelig undgå allergiske reaktioner. Så en rigtig god idé er at se efter om lusemidlet er CE-mærket.

Find den bedste luseshampoo og behandling her.

Er uheldet ude, og har I konstateret, at lusene er kommet indenfor hjemmets fire vægge. Skal hele familien undersøges for de små bæster. Lus kender nemlig ingen alder, så det kan meget nemt være, at de også har fundet vejen frem til mor og far.